Translate

söndag 28 februari 2010

Vision.

Så här ser det ut utifrån. Häftigt va?

Godmorgon alla.

Inatt har jag sovit sisådär.. Men drömt väldigt mycket om jobb, vatten, religion, fest, kareokebarer, kläder, skor, sex, barndomsvänner, okända män, gitarrer, datorer och pizza.

Känns som det mesta jag grubblar på nuförtiden. Det största jag grubblat på på sistonde är just kareokebarer och möjligheter. Det finns en lokal nere på Grûnerløkka som jag fastnade för första dagen jag var här och är fortfarande fast för den. Jag dras till den som kakmonstret till en kaka. jag tycker den ser så härlig ut. Den påminner om cirkus/burlesque med sina stora skyltfönster med galler över och själva ingången är väldigt fin.

Utifrån, från sidan.

Jag har länge funderat på om man kan göra något av den, speciellt med tanke på kareokebarsituationen. Zinatra påstår de är Norges kareokebar nr 1. De har inte sett Norges kareokebar nr 1! Om jag kunde få till så vi kunde öppna ett nytt Etage här i stan, då jävlar! Då skulle de få se på Norges kareokebar nr 1. Jag frågade Hakim om det, men har inte fått något svar än.

I vilket fall som helst så tog jag efter mycket om och med tag i saken och gjorde lite research igår. Jag hade lust att kolla upp hur mycket det eventuellt skulle kosta att hyra lokalen. Jag hittade inget om vad det kostar att hyra den.. Men jag hittade en del annan info.

Lokalen kallas för Halléngården och är uppbyggd år 1880 och är ett klassikt exemplar på en gammaldags murgård. Ulf Thorleif Hallén öppnade sin konfektionsbutik där 1931 och den blev sedan ärvd till hans släkting Thorstein Thune år 2002. Redan när Ulf ägde gården hade han en dröm att det skulle bli ett kulturminne, så den kunde förbli som den var och minna folk om gamla tider.

Den vackra järnskylten ovanför ingången med hjorten.

Hela byggnaden består av tre våningar. Bottenvåningen är tänkt till butiksverksamhet, andra våningen är tänkt till kontor och provrum. Högst upp var det syverkstad med strykning och källaren var matplats och boende. Hela lokalen allt som allt är på ca 750 kvm om jag minns rätt. Mycket utrymme med gamla möbler och gammal interiör från 1950-talet.  

Så här såg det ut när Halléns fortfarande var igång. Gubben tvättade sina egna fönster. :)

År 2004 skulle Hennes & Mauritz flytta in dit och de hade börjat bygga om när Byantikvaren, som har hand om bestämmelser angående kulturminnen och dylikt bestämde att den enastående interiören i butiken skulle bevaras. H&M backade ur och sedan 2004 har denna fantastiska lokal stått tom. Det har varit mycket klagomål om detta. Många har fina minnen till denna gamla lokal och att se den stå och förfalla gör många väldigt upprörda.

men även efter många hundra klagomål och insatta tänker inte Byantikvaren ändra sitt beslut. Hela interiören är exklusiv, med hyllor i teak, snidade lister och välformade glasdiskar, glasmontrar och skyltfönster. Här nedan kan ni se hur det ser ut.

Alla de vackra gamla hyllorna i lackerat trä. Det syns att de är lite slitna vid golvet...

En annan vy på hyllor och golv. Älskar speglarna och de gammaldagsa lamporna!

För att citera ur PDF-filen om förslag til fredning:

"Formålet med fredningen av butikkinteriøret er å sikre et unikt butikklokale preget
av funksjonalisme og art deco, hovedsakelig designet av arkitekt Ole Sverre. Også
senere endringer, som ombygging av møblement og veggmaleriet til O. Mosebekk
fra 1985, omfattes av fredningen, jf. Riksantikvarens vurdering 02.12.04.
Fredningen vil sikre verdier knyttet til opplevelse og dokumentasjon.

Det er en intensjon at fredningen skal kunne forenes med framtidig butikkdrift, dog uten
vesentlige inngrep i det fredete interiøret eller eksteriøret.
Formålet med fredningen av eksteriøret er å bevare den opprinnelige arkitekturen
knyttet til to viktige faser i gårdens historie: 1880 og 1931-34."

hela dokumentet hittar ni här: http://www.byantikvaren.oslo.kommune.no/getfile.php/Byantikvaren/Internett/Dokumenter/nyhetssak/fredningsforslag_ThorvaldMeyersgate59.pdf

Det är en hel lista  på vad man får och inte får göra, en hel lista på löst och fast interiör och möblemang som tillhör lokalen och det är stränga regler på vad man får ändra och inte ändra. Detta har jag dock inga problem med. Jag ser möjligheter med denna lokal och det skulle vara härligt att göra något med den. jag tycker att det är rentav tragiskt att denna vackra, gamla byggnad har stått övergiven i fyra år.

Min vision är att göra något av denna antika lokal. Det finns säkert en hel del att göra eftersom den stått tom så pass länge. Men med lite nytt golv, upputsning av interiör, lite nya lampor och nya fönster skulle denna lokal vara som ny igen. Jag ser framför mig gammalt möter nytt. Kanske en butik som säljer korsetter och underkläder?

Och på övervåningen där det varit kontor kanske man kan ha ett café. Café Hállen men gamla soffor, bord, en farfarsklocka.. Lite som Café Stroken i Uppsala. Det skulle bli väldigt bra och kul. Vilken mysig stämning man skulle kunna skapa. Bara av att titta på bilderna faller jag för de fina träskåpen, den oerhört vackra trappen och de fina speglarna på pelarna.

Den oerhört eleganta trätrappen upp på 2:a etage ;)

Här med lite översikt över lokalen.

Kanske om man hittade en sponsor... Tänkte iaf försöka höra efter hur mycket det skulle kosta att hyra. så kan man gå därifrån. Men i den sitsen jag sitter nu.. Känns det här bara som en fånig dröm.. Hoppas detta inlägg får några att få upp ögonen för denna speciella och eleganta lokal.. Så det bli något gjort av den.

Nu blir det väl lite surfande som vanligt...

Ha det!

1 kommentar:

  1. trevlig blogg! Läste din recension av Nine och håller verkligen med dig om att man sugs med i filmen. Bra musikaler är bland det bästa jag vet:) hoppas man kan se den live någon gång...

    SvaraRadera